Hypnose

 

Hypnose nader verklaard

Hypnose heeft voor veel mensen iets mysterieus of wordt vaak geassocieerd met hypnoseshows.
Hypnose is helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.
Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Als je onder hypnose bent, ontspant je geest en lichaam zich volledig en je aandacht wordt gericht op je eigen innerlijke gevoelens en gedachten.
Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen:
door volledig op te gaan in het verhaal van een spannend boek of een meeslepende film, heb je soms niet door dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen;.
of als je zo geconcentreerd met iets bezig bent, dat je de tijd vergeet. Je was gewoon in trance! Ook wanneer je aan het dagdromen bent, ben je in trance.

Hypnose brengt je in een andere bewustzijnstoestand, waardoor je heel gericht met specifieke ervaringen, ingesleten patronen of belemmerende overtuigingen aan de slag kan gaan. Hypnose is dus niet zweverig of magisch, maar juist heel concreet.
Alles wat je ooit hebt meegemaakt in je leven is opgeslagen in jouw onderbewuste. Je kunt je onderbewuste dus ook zien als jouw eigen digitale archief. Het vormt de basis van je gedrag, de wijze waarop je denkt, redeneert, ervaart, voelt en het bepaalt je perspectief op de wereld.
Ongewenste denkbeelden, overtuigingen, angsten en nare emoties kun je onder hypnose op een
prettige wijze omzetten naar een gewenste vorm.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat de hersenactiviteit vertraagt bij een persoon die in een toestand van hypnose is. Je dagelijkse gedachten en zorgen verdwijnen naar de zijlijn, waardoor het rustig wordt en er ruimte ontstaat in je hoofd en lichaam. Je onderbewustzijn is in een dergelijke staat heel ontvankelijk voor nieuwe idee├źn, opvattingen en suggesties. De keuzes en/of stappen die je maakt zijn krachtig, waardoor er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan.ttings.